Mevisor Automatika Kft. • 2000 Szentendre, Ady Endre út 74. • e-mail:mevisor@mevisor.hu • tel/fax: +36 26 314 520
Kezdőlap Elérhetőség Referenciák GVOP Pályázat
Pályázat


Cégünk 2005-ben a GVOP-3.3.1. Európai Uniós pályázaton vett részt, melyen az "Alkatrészmérést, minősítést megvalósító innovatív robotkamera prototípusának elkészítése" című pályázattal nyert.

Kamerák robotkaron
A kamerás mérések igen fontos alkatrésze az a mechanika, amely a kamerát, vagy kamerákat tartja a céltárgy körül. A mechanikának alkalmasnak kell lennie a kamerák pontos, rezgésmentes megfogására, egyben a finombeállítást is lehetővé kell, hogy tegyék. A robotkarra szerelt kamera újabb területeket nyithat a robot alkalmazásának, és a képfeldolgozásnak is. A mérés gyorsan alkalmazkodhat a megváltozott körülményekhez, a munkadarab változásaihoz, a mérni kívánt paraméter változásához.

Grafikus tervezőrendszerrel programozható képfeldolgozás.
Akkor, ha a munkadarab méréséhez több képet kell elkészíteni és összerakni, akkor a feladat megoldása fixen beprogramozott kamerarendszerrel végezhető el. Új munkadarab esetén az egész rendszert át kell programozni. Erre megoldás, ha a képfeldolgozó rendszer közvetlenül a tervezőprogramtól kapja a mérendő feladatot Az ipari képfeldolgozással általában tömegtermelésben gyártott alkatrészeket mérünk, minősítünk. Típusváltáskor, ami elég ritka, a mérő berendezést át kell programozni, vagy jobb esetben átparaméterezni. A paraméterváltás során csak a minősítés tűréshatára változik meg, maga a mért alkatrész tulajdonképpen nem. Abban az esetben, ha a típusváltás után a termék alakja is megváltozik, a mérőrendszert teljesen át kell programozni az új termék mérésének megfelelően. Ha új gyártott termék jelenik meg a termelésben, akkor elengedhetetlen az egész mérőrendszer átprogramozása. Ez a sorozatos átállás, átprogramozás csökkentheti a rendszerek felhasználhatóságát, és hozzáértő szakembert kíván.

OFF LINE mérőberendezések esetén is erősen korlátozza a felhasználási területet, hogy a mérendő alkatrész megváltozása esetén a feldolgozóprogramot is meg kell változtatni.

Ennek a nehézkes típusváltásnak a kiküszöbölésére a megoldás, hogy a képfeldolgozást, már az alkatrész tervezésekor a rendszer elemei közé emeljük. Azaz a tervezőmérnök a tervezés során, a számítógépen meghatározza az egyes nézeteket, és a nézeteken a mérendő, minősítendő alakzatokat, amiket a tervrajzon rögzít. A rajzdokumentáció elkészültével együtt keletkezik egy olyan fájl, amit a képfeldolgozó rendszer is megért. Ebben a fájlban megtalálható a majd mérendő alkatrész nézete, a kamera elhelyezkedése, a mérendő alakzatok pozíciója és a mérés tűrése is. Az így vezérelt képfeldolgozást típusváltásonként nem szükséges átprogramozni, elegendő az új munkadarab rajzát feldolgoztatni, és a munka indulhat is. Sőt, akár képenként is át lehet programozni a képfeldolgozást, ami nagyméretű alkatrészek minőségellenőrzését teszik lehetővé.

A pályázat során arra kaptunk lehetőséget, hogy a CAD rendszereket, az ipari robotokat, és a képfeldolgozást összekapcsolva, egy grafikus tervezőrendszerrel felprogramozható, robotkamerával felszerelt mérőberendezés prototípusát készítsük el.
  Mevisor Automatika Kft. • 2000 Szentendre, Ady Endre út 74. • e-mail:mevisor@mevisor.hu • tel/fax: +36 26 314 520